Blankenese is een wijk in het westelijke deel van Hamburg. De wijk is te bereiken met de trein en ligt op ongeveer 20 minuten van het centrum van Hamburg. Deze buurt is gebouwd op een heuvel en is gelegen aan de oever van de Elbe. Er staan prachtige huizen en er zijn looproutes langs de rivier. Treppenviertel Blankenese is gemakkelijk te bereiken vanaf het Hauptbahnhof.

Voor wie dacht dat Hamburg een vlak landschap is, heeft het mis. In Treppenviertel in de wijk Blankenesse zijn er enorm veel hoogteverschillen. De top van Blankenesse ligt op 88 meter hoogte, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de Elbe. Op de berg direct aan de Elbe zijn vele kronkelende smalle straatjes, vele trappen, wenteltrappen en kleine huisjes. Een werkelijke uitdaging voor wie graag een uitdagende klimroute wil wandelen.

In het westelijke deel van Blankenesse is er verborgen op een helling een Romeinse tuin te vinden. Deze tuin bestaat volgens Zuid-Europese tradities uit verschillende niveaus. In de zomer worden hier optredens gegeven in het kleine openluchttheater.