Voor de vroegere zeevaarders was de St. Michaelis de duidelijke blikvanger bij het binnenvaren van de Hanzestad. De Michaeliskirche is de belangrijkste protestantse kerk van Hamburg. De typisch bouw in de Barokke stijl is zoals veel van deze kerken gebouwd voor Michael de aartsengel. Deze aartsengel staat dan ook in het brons boven het hoofportaal.

De bouw van de Michaeliskirche is begonnen rond de 17e eeuw. Halverwege de 18e eeuw is de kerk voor een groot deel verwoest door noodweer. De kerk is volledig afgebrand door het inslaan van de bliksem. Meteen na deze gebeurtenis is er gewerkt aan de wederopbouw van de kerk

In 1751 werd begonnen aan de bouw van de tweede St. Michel . Ook nu werd deze volledig herbouwde kerk volledig verwoest door een brand. Ditmaal ontstaan door werkzaamheden aan de toren van de kerk. 

Ook nu werd de kerk weer voor een derde keer opgebouwd deze keer rond 1906. Deze bouw werd volledig gebasseerd op de vorige bouw als een soort reconstructie.

Wonderlijk genoeg werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zware bombardementen uitgevoerd zonder dat de kerk zelf echt beschadigt raakte. Paas aan het eind van de oorlog werd dan toch het schip van de kerk vernield. Ook deze schade werd binnen 10 jaren hersteld.

Nu ook nog vinden er nog vele renovaties van de St. Michaeliskirche plaats.